Tillverkningen av våra välsmakande bakverk började redan år 1974. Laitilan Leipäs grundare Silja Heinonen tillverkade ”av misstag” överstora rulltårtor som vägde ett kilo när hon arbetade som barnskötare på en bondgård. Inspirerad av detta beslutade hon att börja på bageriskola, där bagarmästaren ofta varnade Silja för de alltför stora rulltårtorna. Efter examen år 1974 fick Silja möjligheten att starta sitt eget bageri i Laitila. Hon kunde betala hyran för den lilla bagerilokalen genom att leverera bakverk till en lokal bensinstation, vars ägare också var hyresvärden. Silja ansåg att det var viktigt att använda förstklassiga råvaror i bageriet och samtidigt stödja lokala producenter. Snart började hon leverera sina produkter även till närliggande butiker. År 1980 hade verksamheten vuxit så mycket att Siljas bageri flyttade till nya och större lokaler. Flytten skedde tillsammans med hennes make och deras lilla son. Där kunde hon utöka och expandera sin verksamhet. Efter en kort tid fick Siljas make Ahti Heinonen idén att börja sälja produkterna på lokala marknader och torg. Det var ett bra och långsiktigt beslut. Hösten 1986 började Siljas son Mika Heinonen sälja bakverk varje lördag på torget i Nystad, endast åtta år gammal. År 1992 började marknads- och torgförsäljningen växa betydligt tack vare Mika. Trots sin unga ålder hade Mika en stark vilja att växa och expandera bageriverksamheten. År 1996 anslöt sig även Mikas fru Inga Heinonen till verksamheten, och tillsammans utvecklade de sortimentet för att möta efterfrågan. En av de första stora förändringarna var övergången till helt laktosfri produktion. Laitilan Leipä blev Finlands första helt laktosfria bageri. År 2000 genomfördes en omfattande utbyggnad av bageriet och stora investeringar i utrustning. På så sätt kunde produktionen säkerställas för att möta efterfrågan. År 2003 föddes Ingas och Mikas lilla dotter Nea Heinonen. Hon är idag aktivt engagerad i verksamheten. År 2005 nådde marknads- och torgförsäljningen en punkt där bageriets produkter såldes i hela Finland vid många evenemang, och verksamheten kunde inte längre växa. Samma höst beslutade Mika att bageriet skulle börja leverera produkter till dagligvaruhandeln. Intresset var stort och inom ett år hade över 100 butiker blivit kunder. Tillväxten ökade år efter år, bageriet utvidgades och över 500 butiker var redan kunder. Inga började tänka på framtiden och år 2016 började man bygga ett glutenfritt bageri. Glutenfri bakning startade i januari 2017 och försäljningen inleddes omedelbart framgångsrikt. I takt med att verksamheten fortsatte växa, köptes ett separat centrallager år 2018. År 2024 fyllde Laitilan Leipä 50 år. Idag finns Laitilan Leipäs produkter redan i 1.300 butiker över hela Finland. Framtiden är ett gemensamt äventyr för vårt familjebageri och våra kunder…